Relaties: wat is wijsheid?

relatie-handen

Ze zijn er in allerlei vormen; kalverliefde, lange relaties, knipperlicht relaties, huwelijk, geregistreerd partnerschap, samenwonen, kleffe relaties, open relaties, heteroseksuele en homoseksuele relaties en ga zo nog maar even door: Relaties.
Wat ik persoonlijk belangrijk vind, is niet welke vorm de relatie heeft, maar dat deze vorm bij beide partners aansluit en de relatie uniek maakt.
Hoeveel weet jij nou eenmaal van de relatie van je buren of je vrienden?

Je denkt misschien dat je veel weet, maar achter hun gesloten deuren kun je vaak toch echt niet kijken. En gelukkig maar! De manier waarop partners met elkaar omgaan is iets van hun zelf en bepaalt hun unieke vorm van de relatie. Zolang er maar van elkaar gehouden wordt!

Een relatie kan toch heel moeilijk zijn wanneer beide partners het niet eens zijn, een verschillende vorm van een relatie willen en door nog veel meer omstandigheden. Uit ervaring weet ik veel te vertellen over jaloezie, té veel samen zijn, koppig zijn en verschillende ruzietjes. Geloof mij, ik heb ook genoeg moeten huilen en getwijfeld, maar gelukkig heb ik toch het inzicht gekregen dat deze zaken ‘normaal’ zijn en ons samen ook maken tot wie we zijn. De koppigheid hebben we allebei en dit hoeft niet verkeerd te zijn. Ruzies zijn eigenlijk toch best normaal (tot op zekere hoogte natuurlijk) en jaloezie hoort er toch ook wel een beetje bij. Ik besef me nu dat het ook wel weer goed is om af en toe jaloers te zijn, omdat dit (voor mij persoonlijk) laat zien dat er zeker wel echte liefde aanwezig is. Voor degenen die nu denken: ‘ja, maar je moet elkaar toch kunnen vertrouwen’ wil ik graag dit verduidelijken: Dat klopt ook zeker, alleen zit er wel een verschil tussen jaloezie en wantrouwen. Jaloezie betekent voor mij de lichte angst om de ander kwijt te raken aan iets of iemand anders. Wantrouwen gaat daarentegen meer over de hevigere angst dat de ander iets tegen jouw wil in doet.

Hoe dan ook, iedere relatie heeft zo zijn imperfecties. Mijn advies is om deze te omarmen en te zien als allemaal puzzelstukjes die de puzzel van jullie relatie samen vormt. Zonder de jaloezie, ruzietjes en koppigheid zouden mijn vriend en ik niet zijn, zoals we nu gelukkig wel zijn, samen!
Wanneer de ruzietjes, flinke ruzies worden, wanneer er geweld, ongewenste intimiteiten of acties plaatsvinden en/of wanneer je relatie op een andere manier niet meer goed voelt, ga dan voor jezelf na waardoor dit komt en overweeg serieus of dit de relatie is die bij jou past. Als het ernstig en serieus uit de hand is gelopen tussen jullie (bijvoorbeeld met gebruik van geweld, misbruik en meer) is het verstandig om het hier toch met iemand over te hebben die je vertrouwd. Verder kun je altijd advies vragen via verschillende hulplijnen. Onderaan deze blog zet ik één belangrijke hulplijn neer, waarbij je altijd terecht kunt, ook anoniem en gratis.
En onthoud altijd: een relatie is perfect, als deze ook kleine imperfecties heeft!

Ondanks het feit dat iedereen zijn eigen manier van doen heeft in een relatie, heb ik hieronder een aantal persoonlijke tips voor jullie, die misschien wat ideeën kunnen geven om de relatie sterk te houden!

  1. Geef elkaar ruimte!
    Heel belangrijk. Zoals jullie eerder lazen was ikzelf té veel samen met mijn vriend, omdat wij elkaar leerde kennen in een studentenhuis en dus vanaf het begin van onze relatie al samen woonden. Vervolgens was onze eerste woning samen een erg kleine studio, waar we constant op elkaars lip zaten, wat het ook niet echt beter maakte. We hadden hierdoor vaak irritaties aan elkaar en zijn daarom té veel samen geweest. Nu wonen we een stuk beter en gaat het tussen ons ook alweer veel beter! Dus de tip: zorg dat je niet té vroeg samen gaat wonen, ieder apart ook leuke dingen blijft doen en jullie elkaar “personal space” geven!
  2. Onderzoek je individuele problemen
    Deze klinkt misschien wat vaag, maar hier bedoel ik mee dat je van je eigen problemen, geen gezamenlijke problemen moet maken. Wanneer je bijvoorbeeld veel stress ervaart van school of werk en hier heb jij zelf last van en bent bijvoorbeeld moe of chagrijnig, schuif dit dan niet op je partner. Herken je eigen problemen en pak deze aan. Vertel het wel aan je partner, zodat deze er rekening mee kan houden, wanneer jij je niet goed voelt of wel een keer chagrijnig reageert!
  3. De 1 minuut regel
    Hmmm, wat zou deze regel inhouden? Deze regel gaat over het hebben van een open houding naar elkaar toe en het praten samen. Wees eerlijk wanneer jij je irriteert aan je partner. Wanneer je partner iets doet wat jij niet leuk vindt om 13:00, dan zeg jij dit gelijk tegen hem of haar (voor 13:01 dus ;D ). Dit klinkt misschien erg overdreven, maar geloof mij, het is beter zo. Hiermee voorkom je namelijk dat je het zelf allemaal opkropt en nog bozer wordt. Misschien reageer je wel geïrriteerd tegen je partner en weet deze dan helemaal niet waarom. Zeg het gelijk tegen je partner en leg het op een rustige en vriendelijke manier uit.

Deze tips zijn voor mij en in mijn relatie het belangrijkst en werken goed! Natuurlijk zijn er nog veel meer andere tips die ik jullie mee wil geven, maar deze blog is al veel te lang natuurlijk. Dat is een ander kenmerk van mij trouwens: te langdradig zijn!
Oké, dus een paar andere tips zijn nog eerlijk zijn, elkaar vertrouwen, elkaar blijven verrassen, evenveel doen in huishouden en andere zaken, allebei betalen en vooral lol hebben samen!

Ik hoop dat mijn tweede blog jullie een beetje advies heeft kunnen geven en dat jullie het leuk en nuttig vonden deze te lezen.
Wat vond je er van, wat zijn jouw ervaringen en waar wil jij graag nog meer over weten? Laat het me weten in de reacties en vergeet deze blog niet een dikke like te geven als je het leuk vond!!!

Belangrijke hulplijn voor advies, vragen en hulp:
Veilig Thuis:
0800-2000 (gratis, mogelijk anoniem en 24/7 bereikbaar)
https://www.vooreenveiligthuis.nl/

X, Laura♥

Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s