Jezelf kwetsbaar opstellen: Do it!

kw

Jezelf kwetsbaar opstellen en open zijn naar anderen: Iets waar ik zelf de laatste tijd heel bewust mee bezig ben en waar ik echt bij zweer.
Ik zal jullie vertellen waarom.

Allereerst bedoel ik ter verduidelijking met het kwetsbaar opstellen van jezelf, het open zijn naar anderen toe over gevoelens, meningen, normen en waarden en dit ook van de ander aan kunnen horen.


Momenteel loop ik alweer meer dan een jaar stage bij mijn huidige stageplaats voor 32 uur in de week, wat voor mij gewoon als een echte baan voelt. Hier ben ik de laatste periode enorm veel bezig geweest met het reflecteren op mijn eigen gedachten, gevoelens en handelen in de praktijk, in verband met elkaar. Dit is best confronterend geweest soms, maar hier heb ik zo enorm veel van geleerd, wat me blij maakt dat ik dit zo heb aangepakt.
Hierdoor ben ik erachter gekomen dat ik, onbewust, nooit écht eerlijk naar mezelf ben geweest, omdat ik veel dingen niet heb ingezien, veel verbanden niet had gelegd, weinig feedback had gekregen van anderen en ik nooit zo gereflecteerd had op mezelf natuurlijk.
Hetgeen wat ik allemaal ontdekt heb hierdoor heeft mij geholpen mijn eigen stijl van communicatie en hulpverlening te ontwikkelen.

Tijdens het gehele proces tijdens mijn opleiding en stage, heb ik ook open moeten zijn naar mijn collega’s en mijn stagebegeleider, wat voor mij toen echt belachelijk moeilijk was. Ik heb dingen verteld aan ze, die ik eerder nooit had verteld. Zenuwen, huilbuien en allemaal andere zooi heb ik doorstaan om toch het achterste van mijn tong te laten zien, wat mij erg gevoelig lag.
Wat ik hiervoor terug kreeg allemaal, was het meer dan waard. Ik heb namelijk gemerkt dat ik het zelf fijn vond dat anderen het wisten, dat hun mij veel beter begrepen vanaf dat moment (ook mijn karaktereigenschappen en manier van handelen soms).
Zelf heb ik gemerkt dat het voor een groepsproces (samen met mijn collega’s) echt een enorm sterk punt is, wanneer één iemand of meerdere personen in de groep zich zo open stellen en hun kwetsbare kant laten zien. Begrip, herkenning, een nauwe band en nog veel meer komt hier allemaal uit voort. Eerlijkheid vind ik zelf super belangrijk in samenwerking en communicatie met anderen.

Een simpel voorbeeld: Wanneer mijn kat overleden zou zijn en ik hierdoor enorm verdrietig en chagrijnig op stage zou zijn, kan ik dit beter aan één of meerdere collega’s vertellen, ookal moet ik dan huilen, zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Stel ik ben later die dag wat afwezig of ik reageer chagrijnig op een collega, dan kunnen zij beter begrijpen waarom. Wanneer ik me niet open had gesteld over mijn overleden kat, hadden ze bijvoorbeeld geroddeld over mijn gedrag of chagrijnig terug gereageerd.

Omdat ik gezien heb wat het met mij, mijn collega’s en andere betrokkenen heeft gedaan op zowel individueel als gezamenlijk gebied, heb ik het open zijn en jezelf kwetsbaar opstellen toegevoegd aan mijn “belangrijkste levensregels”.

In de communicatie met vrienden, familie en mijn vriend heb ik dit ook geïntegreerd en ik voel me hier ontzettend goed bij.
O, wat is het enorm eng geweest om te doen (en dat is het nog steeds), maar het is zo belangrijk!

Mijn advies: Ga na of je zelf open of wat meer gesloten bent en ga na waardoor dat komt. Ben je hier blij mee of zou je het graag anders willen zien? Hoe zijn de mensen om jou heen en hoe zou jij deze graag willen zien?
Wanneer jij je toch niet lekker voelt bij iets waar je erg mee zit te vertellen aan anderen, hoeft dat natuurlijk ook niet, maar wie weet lucht het wel op, kun je jezelf beter uitleggen aan anderen en zullen anderen ook meer open zijn naar jou toe. Wie weet versterkt jullie band wel.
Zelf denk ik dat het gesloten zijn zorgt voor het opkroppen van gevoelens, nare gebeurtenissen, uitgesproken meningen en meer, wat ik persoonlijk zonde vind voor ieders ontwikkeling.

Heb je een vriendin waar jij je zorgen om maakt, maar durf je het haar nooit te vertellen? Ga na wat belangrijker is: jezelf gesloten houden en er zorgen om blijven maken en het feit dat het met haar dan misschien ook zo slecht blijft gaan, of jezelf open stellen, je hart luchten en haar het gevoel geven dat jij om haar geeft en haar wil helpen. Van daaruit kan namelijk ook eerder actie ondernomen worden, mocht dit nodig zijn.

Ja, het is zeker onwennig, eng, onzeker en spannend aan het begin en je zal denken dat het toch allemaal wel meevalt of niet nodig is, maar geloof mij, je hebt niets te verliezen. Eerlijkheid is altijd goed. Doe vooral wat goed voelt!

Ik hoop dat jullie geïnspireerd zijn!  
Wat vinden jullie belangrijk? Let me know! 

X, Laura ♥

Follow my blog with Bloglovin

2 gedachtes over “Jezelf kwetsbaar opstellen: Do it!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s