Anders samenwerken

images

Wie houdt/hield er van het samenwerken in groepjes op school, bijvoorbeeld voor een werkstuk? Ik niet.
Dit soort samenwerken leidde vaak tot problemen. Dan was er weer niemand in de les, iemand deed weer bijna niets en het allerergste voor mij: ik had dan vaak geen controle over het eindresultaat op de manier dat ik zelf zou willen. Deze perfectionistische dame kon er niet goed tegen als de zinsopbouw van anderen heel anders was dan die van mij, als anderen het niet eens waren met mij, als iedereen een ander lettertype of voorblad wilde en zo nog meer. Het liefst maak ik werkstukken dus alleen, no offence.

Oké, eigenlijk gaat deze blog over iets heel anders, namelijk het samenwerken op de werkvloer. Gelukkig zit er een heel verschil tussen samenwerken op school en samenwerken op de werkvloer, hoewel er natuurlijk op de werkvloer ook van alles mis kan gaan in bepaalde samenwerking.

Laten we beginnen bij het begin.
Ik merk dat ik de laatste tijd geïnteresseerd ben in het samenwerken tussen collega’s, om de kwaliteit van het werk wat zij leveren als organisatie, te verbeteren. Denk hierbij aan het versterken van de band tussen collega’s, het creëren van een gezellige sfeer op kantoor, het openstellen tegenover andere collega’s en het versterken van interne communicatie.
Ik ben er van overtuigd dat bij veel organisaties de sfeer onder de werknemers beter kan. Het verbeteren van bovenstaande punten zou er voor kunnen zorgen dat de band tussen collega’s beter wordt, zij met een positiever gevoel naar het werk gaan en het belangrijkst: de kwaliteit van het werk wat geleverd wordt, zou kunnen stijgen door de motivatie die de werknemers krijgen, wanneer zij graag naar hun werk gaan en er een positieve sfeer hangt op de werkvloer.

Het hoeft niet moeilijk te zijn om de sfeer op kantoor iets op te krikken!

Enkele ideeën voor het opleuken van het kantoor en het creëren van een positieve sfeer op de werkvloer:

 • Zet in een kantoorruimte eens een lekkere bank in de hoek, naast die leuke plant
 • Zorg dat de ramen in het kantoor open en licht zijn (geen rolluiken e.d. (tenzij nodig))
 • Zet nog wat (meer) plantjes neer
 • Neem om beurten iets goedkoops, lekkers mee voor alle collega’s op het kantoor (fruit, koekjes)
 • Hang een whiteboard of een andere vorm van een bord op, waar collega’s iets op kunnen schrijven wat hun bijblijft van dit werk (bijvoorbeeld wanneer je in de zorg werkt, dat een cliënt je een leuk bedankje heeft gegeven of iets leuks heeft gezegd). Iedereen kan hier iets positiefs opschrijven als herinnering bijvoorbeeld
 • Loop af en toe eens rond en maak een praatje met collega’s

Wisten jullie dat er in Japan besloten is om in een bepaald kantoorgebouw kleine katjes te laten verblijven? Deze zouden (wetenschappelijk bewezen) positieve effecten hebben op de werknemers, waardoor de prestaties van deze zouden verbeteren.

katjes-bij-miniatuurcomputer-76715956

Hoe ziet jullie werkomgeving eruit en hoe zou je willen dat deze eruit zag?
Ik zou de katjes op het kantoor in ieder geval geen probleem vinden! 😀

Naast het opleuken van de werkruimte, is het naar mijn idee enorm belangrijk om de band tussen werknemers te versterken. Nu is dit natuurlijk bij het ene bedrijf moeilijker, minder belangrijk of anders dan bij andere organisaties.
Ik spits me hiervoor even toe op de zorgsector.
Waar ik bij zweer, is een intervisiemoment houden binnen de zorgsector. Dit betekent het houden van een soort vergadering van ongeveer 1,5 uur, eens in de twee weken bijvoorbeeld, waarbij iedere beroepskracht aanwezig is. Tijdens deze “vergadering” is er even ruimte voor iedere werknemer om zichzelf te zijn, zich kwetsbaar te kunnen opstellen, zich open te stellen naar collega’s en vooral om zaken te bespreken waar hij of zij mee zit. Het doel van deze vergadering zou zijn om gelijkwaardigheid tussen iedere werknemer te bevorderen, de groepsband te vergroten, ervaringen uit te wisselen en vooral elkaar advies te geven. Ik ben van mening dat het vooral in de zorgsector enorm belangrijk is om eens te kijken naar de mogelijkheden voor een intervisie, omdat de werknemers in deze sector vaak erg veel verschillende dingen meemaken waar advies welkom bij is. Cliënten zijn vaak bekend bij meerdere werknemers en om de kwaliteit van hulpverlening te verbeteren, is het handig om samen te kunnen overleggen, van mens tot mens. Wat belangrijk is bij intervisie, is dat er altijd ruimte moet zijn voor iedere werknemer om persoonlijke casussen in te kunnen brengen.

Ook bij andere bedrijven (en ja, zelfs technische bedrijven), lijkt het me juist enorm nuttig om dit toe te passen. Dit mag dan misschien wel een erg feitelijk, zakelijk bedrijf zijn, maar ook hier werken mensen met mensenproblemen, vragen en meer.

Enkele ideeën om de band en communicatie tussen collega’s te verbeteren (en te waarborgen):

 • Intervisiemomenten inlassen
 • Loop eens een rondje op kantoor of ga iedere dag eens met iemand van je collega’s kletsen over koetjes en kalfjes. Toon interesse in collega’s waar je dit ook niet snel bij zou doen
 • Deel ervaringen. Start zelf met het delen hiervan en wie weet volgt de rest
 • Ga niet mee met de rest. Zijn jouw collega’s niet geïnteresseerd in een rondje wandelen en kletsen over iets anders dan het werk zelf? Doe hier niet aan mee, als dit niet goed voelt voor jou. Klets gewoon lekker over hetgeen wat jij wil, of bel een vriendin of familielid op in de pauze om even lekker te kletsen
 • Stap op de leidinggevende af om te overleggen over het verbeteren van de communicatie en de band tussen collega’s. Ook al voel jij je misschien niet in de positie om dit aan te kaarten, doe dit toch. Dit kan je niet kwalijk genomen worden en wie weet start jij wel iets moois op.
 • Geef complimentjes weg en breek de routine. Verander “fijne avond”, wanneer je het kantoor verlaat, in “groetjes aan je vrouw”, “geef je hond een knuffel van me”, “geniet nog even van de zon” of iets anders origineels
 • Vraag hulp aan anderen. Hierdoor creëer je samenwerking en geef je anderen het gevoel dat zij jou iets kunnen brengen

Hmm, dit is toch een erg lange blog geworden, maar dat neemt niet weg dat dit alles erg belangrijk is. Wees vooral jezelf en probeer standaard patronen te doorbreken! Overleg ook eens met de collega’s waar jij je het meest op je gemak bij voelt. Wat vinden hun van de werkomgeving en wat kan volgens hun beter? Samen sta je sterk!

Waar ik momenteel stage loop, 32 uur in de week, wordt er druk gewerkt aan het creëren van een huiselijke sfeer voor zowel beroepskrachten als cliënten, heerlijk!

Wie zou hier graag iets mee willen doen op het kantoor of bij wie op het werk wordt hier al aan gewerkt? Let me know!

Ik besef me dat dit alles makkelijker gezegd is dan gedaan en dat het niet voor ieder bedrijf makkelijk of mogelijk is. Dit is slechts mijn kijk op dit onderwerp en mijn tips, maar hetgeen wat mogelijk is, is zeker de moeite waard om aan te pakken!

X, Laura ♥

Follow my blog with Bloglovin

 

 

19 gedachtes over “Anders samenwerken

 1. Samenwerken vond ik op school echt verschrikkelijk. Tijdens mijn eerste job lukte dat ook nog heel goed. Dan heb ik twee jobs gedaan, waar ik echt niet kon samenwerken met collega’s. Bij mijn laatste job, hebben ze zelfs niet doorgehad dat ik ASS had. Ik deed alles in de groep, had ik zin in koekjes dan kreeg iedereen koekjes, had ik zin in een koffiekoek dan bracht ik er mee voor de rest ook. Die sfeer was super goed, alleen jammer dat de werkdruk wat minder was. Hoop dat ik binnenkort weer ergens terecht kom in zo’n goede sfeer zoals bij mijn laatste job.
  Ik heb vooral leren samenwerken door anderen te observeren, kijken hoe anderen het deden tijdens een vergadering of als er een project gedaan moest worden.

  Geliked door 1 persoon

 2. MamaPlaneet zegt:

  Interessante blog! Dat van samenwerken op school herken ik heel erg. Ik was vaak degene die het meeste deed omdat ik mijn cijfer wel belangrijk vond. Ik hoefde de credits niet, maar de leerkrachten wisten het heus wel.
  Toen ik nog voor een baas werkte had iedereen wel eigen taken. De meesten toonden weinig initiatief en werk bleef liggen. Daar kon ik zo slecht tegen. Je vergelijking met school is dus uitstekend. Zulk gedrag is mij te kinderachtig.
  Dat van katjes in Japan wist ik niet. Geinig al lijkt het dat wel een afleiding.

  Geliked door 1 persoon

 3. Er staan zeker leuke dingen in…. Ik was zo iemand die op school niet graag samenwerkte, lol, te perfectionistische, op het werk ervaar ik dat nog steeds…

  Daarom verkies ik meer op mezelf werken, maar goed, je tips zijn wel leuk: een plantje, bij zitten er geen katten, wel een vis (of ik daar nu zo veel aan heb, is een andere vraag! 😉 )

  Maar inderdaad: aankleding doet heel veel!!!! (En ik was al op je andere site gaan kijken, maar daar vond ik deze niet terug)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s